Płyty indukcyjne są coraz częściej spotykanym rozwiązaniem w wielu domach oraz mieszkaniach – i trudno się temu dziwić, posiadają bowiem szereg rozmaitych zalet, które docenią zarówno ci uwielbiający gotować, jak i ci przyrządzający sobie posiłki tylko sporadycznie. Istnieje szereg powodów, dla których warto zdecydować się na płytę indukcyjną bądź zastąpić nią kuchenkę gazową.
Przede wszystkim, korzystanie z płyty indukcyjnej wiąże się z dużą oszczędnością oraz możliwością „ujednolicenia” części naszych rachunków za media. Płyta indukcyjna charakteryzuje się relatywnie mniejszym poborem mocy, ponieważ za jej pomocą możemy gotować dosyć szybko. Pod względem kosztów energii płyta indukcyjnej wypada także znacznie lepiej od płyt ceramicznych.
Ze wspomnianą wyżej oszczędnością nierozerwalnie związana jest także wydajność płyt indukcyjnych. Indukcja pozwala nagrzewać garnki, patelnie i innego rodzaju ustawiane na niej sprzęty błyskawicznie – w przeciągu kilku minut jesteśmy w stanie zagotować wodę do wrzenia czy rozgrzać olej do odpowiedniej temperatury. Wielu producentów płyt indukcyjnych wyposaża je także w dodatkowe rozwiązania, pozwalające dostosować ich pracę do naszych potrzeb – czy to pod kątem wykorzystywanych naczyń, czy potraw, jakie przygotowujemy.
Płytę indukcją możemy także praktycznie zupełnie bezproblemowo wyczyścić po skończonym gotowaniu. Dzięki jednolitej powierzchni wystarczy ją potraktować płynem a następnie przetrzeć ściereczką. Nie musimy obawiać się, że jakiekolwiek zabrudzenia dostaną się, przykładowo, za pokrętła bądź przykleją do rusztów. Wiele z płyt indukcyjnych odznacza się także znaczną wytrzymałością, wobec czego szczególnie trudne zabrudzenia możemy bez obaw wyeliminować skrobakiem bądź środkami chemicznymi.