Jak wykonać grill ogrodowy?

Grille ogrodowe stały się bardzo popularnym rozwiązaniem wśród tych, którzy szczególnie upodobali sobie biesiadowanie na świeżym powietrzu. Dobrze wykonany grill ogrodowy nie tylko świetnie sprawdza się do przygotowywania posiłków i jest wygodny w obsłudze, ale także posiada walory estetyczne sprawiające, że obejście naszego domu otrzymuje wyjątkowy „gościnny” klimat. Samodzielne zbudowanie takiego grilla nie jest wbrew pozorom trudnym zadaniem, niemniej musimy pamiętać o kilku rzeczach.

Przede wszystkim, powinniśmy zastanowić się, gdzie właściwie chcemy umieścić grill ogrodowy. Należy wziąć pod uwagę w jaki sposób chcemy wykorzystywać urządzenie: jeśli zależy nam na organizowaniu spotkań przy grillu w ciszy i otoczeniu natury, warto zdecydować się na miejsce położone dalej domu, co nada takim wydarzeniom wyjątkową, piknikową atmosferę; z kolei jeśli chcemy podczas biesiady mieć wszystko pod ręką, można zdecydować się na umieszczenia grilla bliżej czy nawet, przykładowo, na tarasie, ale wówczas odcinamy się od specyficznego nastroju grillowania w ogrodzie.

Grill mający być elementem ogrodu musi być odpowiednio zaprojektowany i wykonany. Dzisiaj istnieje wiele firm oferujących projekty grillów, co pozwala idealnie wkomponować go w ogrodową scenerię i nadać swojskości. Grill ogrodowy powinien być dopasowany do stylu architektury naszego domu, a także wszelkich przedmiotów w ogrodzie.

źródło zdjęcia : extradom.pl -  projekt Altana A 103

Do wykonania grilla możemy nawet wykorzystać, jeśli je oczywiście wciąż posiadamy, te same materiały, które służyły wcześniej do ułożenia elewacji domu, nawierzchni tarasu i tak dalej. Materiały powinny także cechować się odpornością na działanie atmosfery oraz odpornością na wysoką temperaturę; warto zadbać, aby były poza tym łatwe do pielęgnacji – dobrym rozwiązaniem będzie więc granit, porfir bądź inne twarde kamienie.

Projekt grilla Wędzarnia W-01

Nim jednak przystąpimy do prac murarskich powinniśmy wznieść dla grilla fundament. Fundament powinien sięgać mniej więcej na głębokość 60 centymetrów i być umieszczony dodatkowo na specjalnej płycie o grubości około 20 centymetrów na warstwie żwiru. Gdy już przystąpimy do budowy grilla należy pamiętać głównie o wykonaniu kilku niewielkich otworów w płycie paleniska (zwiększymy w ten sposób ciąg powietrza, a co za tym idzie skuteczność spalania). Po ukończeniu prac murarskich nie powinniśmy jednak od razu przystępować do grillowania – najlepiej odczekać około 2 tygodnie, aby mieć pewność, że zaprawa wyschła całkowicie. Po tym czasie dobrym pomysłem jest też rozpalenie niewielkiego ognia, aby zaprawa zahartowała się.

Na zakończenie przyjrzymy się nieco… formalnościom. Podczas gdy typowy grill ogrodowy należy do małej architektury i nie wymaga zgłaszania go do żadnego urzędu, ani uzyskiwania pozwolenia na budowę, to jeśli marzy nam się altana z grillem, której powierzchnia będzie wynosiła 25 metrów kwadratowych, musimy zgłosić nasze przedsięwzięcie do starostwa powiatowego, załączając rysunek techniczny i oświadczenie o przysługującym prawie własności nieruchomości. Altany o większej powierzchni wymagają z kolei uzyskania pozwolenia na budowę. Musimy również pamiętać o zadbaniu o ujęte w prawie cywilnym stosunki dobrosąsiedzkie: grill należy umieścić w takim miejscu, aby zapach dymu czy odgłosy biesiadowania nie dawały się zbytnio we znaki naszym sąsiadom.

20 sierpnia, 2016

Dodaj komentarz