Mieszkania o małej powierzchni wymuszają oszczędne zagospodarowywanie ich potrzeby. W niektórych pomieszczeniach to przedsięwzięcie okazuje się całkiem łatwe, ale w innych potrafi być wyzwaniem. Przykładem takich pomieszczeń jest, między innymi, kuchnia – musi ona być wyposażona w kilka podstawowych sprzętów, które z reguły nie należą do najmniejszych, a przy małym metrażu trudno może być nam odnaleźć układ, który będzie dla nas zarówno komfortowy, jak i funkcjonalny.
Istnieje jednak kilka rozwiązań, które pomogą nam uczynić małą kuchnię kompaktową – łatwą do poruszania się w niej, przyrządzania posiłków a przy tym w satysfakcjonującej, oryginalnej aranżacji. Przyjrzymy się kilku sposobom na optymalne zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni kuchennej.
Jednym z ciekawszych, ale trudniejszych do zrealizowanych na innym etapie niż projektowanie mieszkania, jest połączenie kuchni z salonem. Czyni to oba te pomieszczenia większymi optycznie i faktycznie, a także bardziej przytulnymi a rozstawienie różnego rodzaju sprzętów łatwiejszym; nie ma bowiem żadnej przeszkody, aby, przykładowo, uczynić kuchnię strefą wyłącznie do przygotowywania posiłków, podczas gdy salon może pełnić też rolę jadalni.
Jeżeli chodzi natomiast o różnego rodzaju sprzęty i meble kuchenne – obecnie nie mamy się czego obawiać. Na rynku znajdziemy mnóstwo różnorakich mebli kuchennych i urządzeń dostosowanych specjalnie do pomieszczeń o niewielkim metrażu. Bez problemu możemy dzięki temu, dajmy na to, umieścić lodówkę pod blatem bądź wkomponować płytę indukcyjną w blat kuchenny.
W zakresie samego stylu aranżacji – warto zainteresować się minimalizmem bądź wystrojem na modłę skandynawską. W niewielkim metrażu powinniśmy kierować się przede wszystkim jednolitością kolorystyki i kształtów, a także unikać zbyt rzucających się w oczy dodatków oraz różnego rodzaju ozdób.